Tarım Bakanlığı’nın ifşa listesine nazaran baharat, et ve salçalarda sık sık kullanılan kimi yasaklı besin boyaları çayda da tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’den bu yana internet sitesinden markaları ifşa ederek ‘taklit ve tağşiş gıdalar’ listesini açıklıyor
Listedeki en tehlikeli unsurlardan biri ise besin boyası. Baharat, et ve salçalarda sık sık kullanılan ve kimi yasaklı olan besin boyaları çayda da tespit edildi. Bakanlığın farklı tarihlerde güncellediği listede çeşitli çay markalarının da besin boyası kullandığı belirtiliyor.
Gıda boyası neden tehlikeli?
Halk sıhhati uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, liste üzerinde yaptığı incelemelerden sonra Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada ‘gıda boyası’ tehlikesini şöyle aktarmıştı:
“Gıda boyası, yalnızca salça ve baharatlarda kullanılmıyor, ette de rengi tutturmak için farklı boyalar kullanılabiliyor. Bunlar, mevzuata nazaran yasak olan boyalar ve bunların bir kısmı farklı dallarda kullanılabilir.
Şöyle bir örnek vereyim size; mesela ‘anelin’ diye bir boya vardır. Bu boya tehlikeli bir boyadır, birçok yerde kullanılır, ancak besin dışındaki bölümlerde kullanılır. Dünyanın farklı yerlerinde yağlarda kullanıldığında toksik yağ sendromu denilen zehirlenmeye yol açmıştır, ölümlere sebep olmuştur. Bu boyaların kullanımı konusunda önemli riskler olabileceğini unutmamak lazım. Boyaların kullanımı, çeşitli alerjilere, toksik belirtilere, hatta kimileri uzun vadede kullanımı devam ederse kanserlere bile sebep olabilecek özellikler gösterir.“