Dubai çikolatasında büyük tehlike! İki detaya dikkat

Sosyal medya Dubai çikolatası için oluşan uzun kuyrukları konuşurken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu’ndan dikkat çeken tavsiyeler geldi. 

Dubai çikolatasını merdiven altı üretimi konusunda uyaran Çakaloğlu, “Sosyal medyanın da tesiriyle son günlerde gündemden düşmeyen Dubai çikolatasında kullanılan Antep fıstığında ‘küf ve aflatoksin’ tezi ortaya atıldı. Besin mühendisleri, Dubai çikolatasında kullanılan fıstığın kesinlikle ‘boz fıstık’ olması gerektiğini söyledi. Antep fıstığında oluşabilen küf ve aflatoksinin, insan sıhhati üzerinde önemli tehlikeler oluşturuyor” tabirlerini kullandı.

“KARACİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIR”

Karaciğer üzerinde yıkıcı tesirlerinin olduğunu aktaran Diyetisyen Çakaloğlu şöyle konuştu:

“Aflatoksin maruziyeti, akut ve kronik zehirlenmelere yol açabilir. Akut zehirlenme durumunda karaciğer hasarı, sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve vefata kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir. Kronik maruziyet ise karaciğer kanseri riskini artırır, hepatosellüler karsinom gelişiminde rol oynar. Bunun yanı sıra, aflatoksin bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara karşı beden direncini zayıflatır. Büyüme geriliği ve beslenme yetersizlikleri üzere sıkıntılara da yol açar. Küfler ise toksik tesirlerinin yanı sıra alerjik tepkilere, astım ve bronşit üzere teneffüs yolu hastalıklarına neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde önemli enfeksiyon riskleri oluşturur.”

GÖRÜNÜMÜNÜ VE KOKUSUNA DİKKAT

Antep fıstığı üzere kuruyemişlerde küf ve aflatoksin oluşumunu engellemek için hakikat hasat, kurutma, depolama ve sürece sistemleri son derece değerli olduğunu da aktaran Diyetisyen Çakaloğlu, “Fıstıkların nemli ortamlardan uzak tutulması, uygun sıcaklık ve nem düzeylerinde saklanması gerekiyor. Tüketiciler ise eserlerin görünümünü ve kokusunu incelemeliler. Küflü yahut garip kokulu fıstıkları tüketmemeliler” tabirlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir